.

Διατροφή

  • Η τομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ­δράση, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λυκοπένιο.
  • Έχει ελάχιστες θερμίδες.
  • Στα ευεργετικά οφέλη της τομάτας συγκαταλέγεται η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει.
  • Η αφομοίωση του λυκοπενίου από τον οργανισμό, είναι υψηλότερη όταν η τομάτα είναι μαγειρεμένη με τη μορφή σάλτσας, εξαιτίας της θερμικής επεξεργασίας που επιδέχεται. Αντίθετα, στις ωμές τομάτες το λυκοπένιο αφομοιώνεται πιο δύσκολα από τον οργανισμό.

Το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στη φύση.

Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει το κόκκινο χρώμα στις τομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένα μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

 

.